0

Great designs from Suzanne Barnes

Award winning designs

 

sbdp

Behind the scenes with Suzanne Barnes Design Partnership Ltd

This was a fabulous project; my clients approached me with a very loose brief “we want a large kitchen/dining area, for family and entertaining, and a sitting room big enough for a grand piano”.

After several meetings, sketching and discussing their requirements and what there thoughts were on the look and feel of the extension, we came up with the idea of a modern rendered build with large opening doors – it was at this point that I appointed Space Studio as architectural consultants and the end result was finalised.

The interior design progressed – The kitchen started to take shape – my clients, keen on cooking and socialising, wanted a kitchen that took centre stage but still had a ‘cosy’ feel. The initial linear designs were rejected in favour of this wrap around design which had a continuous bar around the edge dividing the seating and walkway areas, allowing the kitchen to feel quite enclosed in this large space. Next was to work on the ceiling and lighting design, there were several steels needed and I wanted to disguise these within the ceiling design. We also had a frameless glass ‘slit’ in the ceiling to visually divide the kitchen and seating area; this also created a design feature which inspired the recessed lighting.

sbdp2

As project managers we appointed Bistas Construction as the builders and specified Greenways to install the glazed doors and frameless windows. The kitchen was supplied and fitted by Russell Interiors.

The colour schemes were instigated by the client’s requirements; the kitchen was to include some wood and ‘definitely’ black granite work-surfaces! Combing this with some subtle flat coloured doors and splash-back gave the kitchen a modern feel which complemented the architecture and fitted with my client’s hectic family life.

The sitting room colour was chosen to compliment the warmth and grandeur of the piano – both my clients requested a dark moody atmosphere – they definitely didn’t want a beige room, so we hit on this dark grey/blue colour which we used on voile curtaining and carried through to the fire surround which we built to house the new wood burner.

Directly above the sitting room is the master bedroom which now feels large and airy with fabulous views from the amazing picture window.

This project is a finalist in the Birmingham Construction awards – keep your fingers crossed for our team!

53 Calthorpe Road, Edgbaston, Birmingham B15 1TH  Tel: 0121 455 7555. www.sbdp.co.uk

 

0.0/60votes
Voting statistics:
RatePercentageVotes
60%0
50%0
40%0
30%0
20%0
10%0
Click to share thisClick to share this